Voornaam veranderen wordt eenvoudiger

Voornaam veranderen wordt eenvoudiger

Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft de wetgeving rond de naamsveranderingen een update, zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Wie van voornaam wil veranderen, moet op dit moment moet naar de FOD Justitie, waar de wachttijd tot anderhalf jaar bedraagt. Binnenkort volstaat het om langs te gaan bij de gemeente en is het in principe mogelijk om meteen naar buiten te wandelen met een nieuwe naam. Enkel in uitzonderlijke gevallen, als er extra onderzoek nodig is, kan de wachttijd nog oplopen tot drie maanden. Een motivering voor de naamsverandering blijft nodig.

Dat staat in een wetsontwerp van justitieminister Geens dat normaal deze week wordt goedgekeurd. In het nieuwe systeem bepalen gemeenten zelf de prijs van een nieuwe voornaam. Die kost vandaag 490 euro, voor transgenders 49 euro. Die ‘korting’ blijft ook behouden in de nieuwe wet: transgenders betalen maximaal 10 procent van de normale prijs.

Een familienaam wijzigen zal nog niet mogelijk zijn aan het loket. Wel komt er een vereenvoudigd tarief van 140 euro. Vandaag bedraagt het standaardtarief 49 euro, maar wie een woord wil toevoegen of een hoofdletter in een kleine letter wil veranderen, betaalt 740 euro, tenzij de koning een korting toestaat.

bron: Belga