The Telegraph linkt Justin Gatlin aan nieuw dopingschandaal

The Telegraph linkt Justin Gatlin aan nieuw dopingschandaal
The Telegraph linkt Justin Gatlin aan nieuw dopingschandaal

De Amerikaanse spurtbom Justin Gatlin bevindt zich opnieuw in een mogelijk dopingschandaal. Leden van zijn begeleidingsteam zouden verboden prestatiebevorderende middelen hebben aangeboden aan undercoverjournalisten van de Engelse krant The Telegraph, die zich voordeden als filmmakers. De journalisten klopten in het trainingskamp van Gatlin in Florida aan bij de coach (oud-olympisch kampioen Dennis Mitchell) en manager (Robert Wagner) van Gatlin, met het verhaal dat ze een manier zochten om de hoofdpersoon van hun film in korte tijd om te toveren tot een topatleet. Mitchell en Wagner zouden gezegd hebben dat de 35-jarige Gatlin nog steeds doping gebruikt.

De internationale atletiekfederatie IAAF en de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada hebben direct een onderzoek geopend naar aanleiding van het verhaal in The Telegraph. “We nemen deze beschuldigingen zeer serieus”, zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

Gatlin veroverde in augustus op het WK in Londen de wereldtitel op de 100 meter in 9.92, voor zijn landgenoot Christian Coleman (9.94) en de afscheidnemende Usain Bolt (9.95). Het Engelse publiek floot de nummer twee van de Spelen van Rio uit vanwege zijn dopingverleden. De Amerikaan zat al twee keer een schorsing uit vanwege gebruik van verboden middelen.

Gatlin werd in 2001 voor het eerst betrapt. De sprinter testte toen als junior positief op het verboden amfetamine, dat volgens hem in een middel zat dat hij gebruikte om concentratieproblemen te bestrijden. De Amerikaan werd in eerste instantie voor twee jaar geschorst, maar kreeg al binnen een jaar gratie van de IAAF. Toen Gatlin twee jaar na zijn olympische titel op de 100 meter tijdens de Spelen van Athene 2004 werd betrapt op het spierversterkende hormoon testosteron, volgde aanvankelijk een schorsing van acht jaar. In beroep werd die gehalveerd.

Bron: Belga