Opvarenden ruimtestation ISS verwelkomen drie nieuwe collega’s

Opvarenden ruimtestation ISS verwelkomen drie nieuwe collega's
Opvarenden ruimtestation ISS verwelkomen drie nieuwe collega's

Een Russsiche Sojoez-capsule met drie opvarenden heeft zich vandaag succesvol aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo heeft de Russische vluchtleiding bekendgemaakt. Zondag door een Sojoez-FG draagraket gelanceerd van op de basis Bajonoer in Kazachstan koppelde de Sojoez MS-07 om 09.39 uur Belgische tijd boven de “laars van Italië” op automatische piloot. Aan boord waren de Amerikaan Scott Tingle, de Rus Anton Tsjkaplerov en de Japanner Norishige Kanai.

Zij vormen het nieuwe gezelschap van de drie ruimtevaarders die al in september zijn vertrokken: de Rus Aleksandr Missoerkin en de Amerikanen Mark Vande Hei en Joseph Acaba.

Voor de 52-jarige Tingle en de veertigjarige Kanai is het een eerste missie. Hun 43-jarige Russische collega heeft in totaal al een jaar in de ruimte doorgebracht.

De drie nieuw aangekomen collega’s zullen naar verwachting ongeveer vier maanden wonen en werken in de spacemeccano. Ze zullen 51 wetenschappelijke experimenten uitvoeren, en maken druk aankomend en vertrekkend verkeer mee.

Voor februari staat een ruimtewandeling ten behoeve van het Russisch segment op de agenda.

Zondag is ook een Amerikaanse onbemande cargo aangekomen bij het ISS. Die Dragon voerde onder meer een experiment uit van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.

Bron: Belga