Verkiezingen Chili – Piñera wint ook tweede ronde van presidentsverkiezingen

Verkiezingen Chili - Piñera wint ook tweede ronde van presidentsverkiezingen
Verkiezingen Chili - Piñera wint ook tweede ronde van presidentsverkiezingen

De conservatieve ondernemer en ex-president Sebastián Piñera komt bij de presidentsverkiezingen in Chili als winnaar uit de bus. Met ruim 99 procent van de stemmen geteld, kan hij rekenen op 54,57 procent. Zijn uitdager, de socialistische kandidaat en voormalige journalist Alejandro Guillier, haalde 45,43 procent van de stemmen en heeft zijn “pijnlijke nederlaag” zondag al toegegeven. Tijdens de eerste ronde op 19 november waren er acht kandidaten. De 68-jarige Piñera kon daarbij rekenen op 36,64 procent, terwijl de 64-jarige Guillier 22,69 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg. Verrassing van de avond was toen echter Beatriz Sanchez van het extreemlinkse Frente Amplio, die met 20,28 procent op de derde plaats kwam, terwijl peilingen haar nog geen 10 procent toebedeelden.
Aangezien niemand een absolute meerderheid had, was een tweede ronde tussen Piñera en Guillier nodig, die zondag werd georganiseerd. Zowat 14,3 miljoen Chilenen waren kiesgerechtigd. De opkomst lag net onder 50 procent.
Guillier, die opkwam met de belofte om verder te werken aan de hervormingsplannen van de huidige socialiste presidente Michelle Bachelet (66), heeft zijn “pijnlijke nederlaag” zondagavond in een persconferentie al toegegeven. Hij feliciteerde Piñera ook met zijn verkiezing tot “nieuwe president van de republiek”. Ook Bachelet maakte haar gelukwensen aan de conservatief over in een telefoongesprek.
Bachelet, die overigens ook al eens president was tussen 2006 en 2010, kan zich volgens de grondwet niet voor een opeenvolgende termijn kandidaat stellen. Zo was Piñera ook al president van het Zuid-Amerikaanse land in de periode 2010-2014.
Piñera wordt op 11 maart 2018 ingezworen voor een nieuwe termijn tot 2022.

Bron: Belga