Fusiegemeente Pelt officieel goedgekeurd

De fusiegemeente Pelt is maandagavond officieel goedgekeurd op de gemeenteraden van Neerpelt en Overpelt. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse overheid. Die stelt de komende maanden een decreet op, waarna het Vlaams parlement de uiteindelijke beslissing zal nemen. De fusiegemeente moet een feit zijn op 1 januari 2019. Op 26 juni spraken beide gemeenten de wederzijdse intentie uit om een fusie aan te gaan. Maandagavond werd dat officieel bevestigd. De gemeenteraadsleden van zowel Neerpelt als Overpelt stemden unaniem om officieel over te gaan tot de fusie.
Terwijl in Neerpelt de volledige gemeenteraad voor honderd procent achter de fusie staat, passeerden er in Overpelt toch enkele opmerkingen de revue. “Zo heeft N-VA graag dat er niet te veel schepenen worden aangesteld”, aldus Jaak Fransen, burgemeester van Overpelt. “En Groen en de Lijst Vissers (voormalige Vlaams-Belang-fractie, red.) stelden zich al van in juni de vraag of de fusie wel goed genoeg onderzocht was.” Fransen was dan ook verrast dat de volledige gemeenteraad ‘ja’ heeft gestemd.
De komende maanden werken beide gemeenten verder aan de oprichting van één organigram. “We willen een duidelijke dienstverlening, maar ook een duidelijke visie creëren”, aldus Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt. De Vlaamse regering maakt werk van een decreet, zodat het Vlaams parlement de uiteindelijke beslissing tot fusie kan maken. Vanaf 1 januari 2019 houden Neerpelt en Overpelt op met bestaan en start de nieuwe gemeente Pelt.

bron: Belga