Ex-zeezender Radio Caroline start op 26 december reguliere uitzendingen op middengolf

Ex-zeezender Radio Caroline start op 26 december reguliere uitzendingen op middengolf

Op tweede kerstdag opent de legendarische vroegere zeezender Radio Caroline een nieuw hoofdstuk in zijn (woelige) geschiedenis. Dan start de zender reguliere uitzendingen op de officieel toegekende middengolffrequentie 648, zo was te horen tijdens testuitzendingen die al weken lopen. Caroline is door de bevoegde Britse autoriteit, de Ofcom, enkele maanden geleden middengolffrequentie 648 toegewezen om daarop met maximaal 1 kilowatt uit te zenden.

Caroline gebruikt daarvoor niet de mast op zijn in de rivier Blackwater aangemeerd zendschip Ross Revenge, maar een mast die vroeger is aangewend door de BBC. Precies om het monopolie van de Britse openbare omroep BBC te doorbreken doken in de jaren zestig, met Caroline als eerste, zeezenders voor de Britse kust op. Caroline was van allen – met vallen en opstaan – de laatste overlevende. In de herfst van 1991 maakte een zware storm een einde aan het zeezenderavontuur.

Al enkele jaren is het station op het internet te beluisteren. Tijdelijk gebruikte het station ook een satelliet. Het kreeg ook talrijke keren een tijdelijke licentie. Het zendt ook geregeld – zoals vorig weekeinde – uit via de middengolffrequentie van Radio Manx. Vanaf 26 december dus ook permanent op de middengolf, waar alles vijf decennia geleden is begonnen.

Zeker aan de kust is Caroline goed tot bijna perfect te ontvangen. Uit een steekproef van Belga bleek vandaag dat het signaal op de autoradio (met dakantenne) vanaf de kust tot Brussel goed behouden bleef. Met wat storing komt het ook door op open plaatsen in het Leuvense.

bron: Belga