Afspraken e-mails na werkuren – Goed dat er afspraken zijn, maar moet op bedrijfsniveau

Afspraken e-mails na werkuren - Goed dat er afspraken zijn

Bedrijven vragen om met hun personeel overleg te plegen en eventueel afspraken te maken over e-mails na de werkuren, zoals staat in een nieuw wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), stemt overeen met wat eerder politiek is overeengekomen. Het is belangrijk dat voorzien wordt dat eventuele afspraken gemaakt worden op maat van het bedrijf. Dat zegt VBO-topman Bart Buysse maandagavond in een reactie. Peeters had eind juni al aangegeven met de sociale partners te willen samenzitten over “deconnectie”, om naar Frans voorbeeld werknemers het recht te geven om buiten de kantooruren niet meer op hun werkmails te moeten antwoorden of bereikbaar te zijn voor hun baas.
Tot een recht op deconnectie, zoals in Frankrijk, komt het niet. “Dat is goed, want deconnectie strookt niet altijd met de huidige manier van werken, waarbij privé en werk meer en meer door elkaar lopen. Moet je dan ook privé-aangelegenheden tijdens de werkuren gaan verbieden? Bovendien biedt connectiviteit heel wat mogelijkheden om flexibel te werken en om bijvoorbeeld werk en gezin beter te combineren. Denk maar aan telewerk”, aldus Buysse.
“Maar overleg tussen werkgevers en werknemers vinden wij niet slecht, al moet dit sowieso op bedrijfsniveau gebeuren. Niet alle bedrijven of alle functies zijn dezelfde. Daarom gebeuren afspraken best op maat van het bedrijf en op basis van de functie van de werknemer”, besluit Buysse.

bron: Belga