Debaets trekt 1,2 miljoen euro uit voor projecten rond verkeersveiligheid

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) trekt iets meer dan 1,2 miljoen euro uit voor 23 projecten rond verkeersveiligheid. Dat laat ze zondagmorgen weten. De projecten worden ontwikkeld door verenigingen die ijveren voor een betere opleiding en sensibilisering rond verkeersveiligheid. Ze worden in 2018 uitgewerkt voor een erg divers publiek, onder wie scholieren, senioren, jongeren in kansarmoede en mensen die nog (bijna) nooit gefietst hebben. Het Brussels gewest voerde reeds grote sensibiliseringscampagnes (rond snelheid, alcohol achter het stuur, het dragen van de gordel, …) en die zullen vanaf volgend jaar verder uitgebouwd worden. Debaets heeft nu beslist om een specifieker publiek rechtstreeks aan te spreken door een beroep te doen op de ervaring van verschillende verenigingen. In september vond een projectoproep plaats. Daarvan zijn er 23 weerhouden.
“Dankzij de projecten kunnen we ook doelgroepen aanspreken die we moeilijker bereiken met de klassieke sensibiliseringscampagnes die vaak gericht zijn op het grote publiek”, aldus Debaets. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan senioren, kinderen, nieuwe fietsers of mensen uit een kansarme omgeving. Bovendien maken we zo gebruik van de expertise van middenveldorganisaties die dicht bij deze doelgroepen staan”.
Voorbeeld van een project is Via velo Beginners (Pro Velo), dat praktijkfietslessen aanbiedt voor volwassenen. Er worden negen modules georganiseerd en ze zijn onder meer gericht op allochtone vrouwen. Het voetgangersbrevet (Goodplanet) wil kinderen uit de 2de en de 3de kleuterklas aanleren hoe ze veilig de weg moeten oversteken. In samenwerking met VIAS Institute, het vroegere BIVV, worden dan weer projecten opgezet voor verkeerseducatie en sensibilisering naar verschillende doelgroepen, zoals bijvoorbeeld kansarme jongeren, personen met een beperkte mobiliteit en jeugdverenigingen.

bron: Belga