Sportgala 2017 – Roger Lespagnard opnieuw verkozen tot Coach van het Jaar

Sportgala 2017 - Roger Lespagnard opnieuw verkozen tot Coach van het Jaar

Voor de zevende keer werd zaterdag de trofee van Coach van het Jaar uitgereikt, die opnieuw naar atletiekcoach Roger Lespagnard ging. De 71-jarige Luikenaar is al tien jaar de trainer van Nafissatou Thiam, de topfavoriete om haar titel van Sportvrouw van het Jaar te verlengen. Lespagnard klopte met zijn 472 punten voetbaltrainer Hugo Broos, die 367 punten sprokkelde. Broos sleepte als bondscoach van Kameroen de Africa Cup in de wacht. Hij werd zo de eerste Belgische voetbaltrainer die een titel behaalde met een nationaal elftal.
Het brons ging naar Johan Van Herck, kapitein van het Davis Cup-team dat een knappe prestatie leverde met een finaleplaats op het tennistoernooi. Hij kreeg 339 punten achter zijn naam. In 2015, het jaar van de eerste Belgische deelname aan de Davis Cup-finale, eindigde hij nog als runner-up.
Roger Lespagnard leidde zijn bekendste pupil, Nafissatou Thiam, naar de wereldtitel in de zevenkamp, op 6 augustus in Londen. De olympische titel in Rio een jaar eerder leverde Lespagnard, die sinds 2010 ook de burgemeestersjerp van Fléron draagt, al de titel van beste Belgische trainer op.
Voor zijn trainerscarrière beoefende hij zelf atletiek op hoog niveau. Hij was drievoudig olympiër (Mexico 1968, Munich 1972 en Montréal 1976) en werkte voor de Belgische atletiekfederatie, waarvan hij delegatieleider was in Los Angeles in 1984 en in Séoul in 1988. Hij was ook aan de slag als fitnesscoach bij voetbalclub Standard.
Lespagnard is de derde coach die tweemaal op rij bekroond wordt in deze categorie, na Jacques Borlée in 2011 en 2012 en Marc Wilmots in 2013 en 2014. Tot dusver konden enkel atletiek- en voetbalcoaches de prijs in de wacht slepen.

bron: Belga