Sportgala 2017 – Thiam en Van Avermaet kunnen zichzelf zaterdag opvolgen als Belgiës beste sporters

Sportgala 2017 - Thiam en Van Avermaet kunnen zichzelf zaterdag opvolgen als Belgiës beste sporters

Morgenavond wordt in Docks Dome Event Hall in Brussel het jaarlijkse Sportgala georganiseerd. Dat Nafi Thiam zichzelf opvolgt als Sportvrouw van het Jaar, lijkt een uitgemaakte zaak. Bij de mannen ligt Greg Van Avermaet in polepositie om voor het tweede jaar op rij te winnen, al steekt David Goffin mogelijk stokken in de wielen van de BMC-renner. Van Avermaet kleurde het voorjaar met zeges in Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. De 32-jarige Oost-Vlaming won ook de Ronde van Luxemburg (met twee etappezeges) en werd tweede in de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche en de GP van Quebec. Op het einde van het jaar mocht de olympisch kampioen van Rio pronken met de eerste plaats op de wereldranglijst.

Op de shortlist met drie supergenomineerden staat de naam van “gouden Greg” naast die van David Goffin en Kevin De Bruyne. Die laatste blonk andermaal uit bij Manchester City en plaatste zich met de nationale ploeg vlot voor het WK. Het kan hem voor de tweede keer, na 2015, de titel van Belgiës beste sportman opleveren, al lijken zijn kansen tegenover Van Avermaet en Goffin eerder klein.

David Goffin kende in 2017 zijn jaar van de doorbraak naar de absolute top. De Luikse tennisser, 27, won twee ATP-toernooien (in Shenzhen en Tokio), bereikte de finale van de Masters (na zeges tegen onder meer Nadal en Federer) en schopte het als eerste Belg tot de top tien van de ATP-ranking. Bovendien won hij zijn twee duels in de (verloren) finale van de Davis Cup tegen Frankrijk.

Bij de vrouwen is Nafi Thiam torenhoog favoriete om voor de derde keer, na 2014 en 2016, tot Sportvrouw van het Jaar te worden gekroond. De 23-jarige meerkampster werd wereldkampioene (zevenkamp) en Europees indoorkampioene (vijfkamp). In Götzis overschreed ze als vierde atlete ooit de grens van 7.000 punten. De IAAF riep de Brusselse uit tot Wereldatlete van het Jaar.

Turnster Nina Derwael en basketspeelster Emma Meesseman zijn de twee andere kandidaten. Derwael (17) ontbolsterde afgelopen jaar helemaal met een Europese titel en WK-brons op de brug met ongelijke leggers. Meesseman (24) veroverde brons met de Belgian Cats op het EK. Met Ekaterinburg werd ze Russisch kampioen en derde in de Euroleague.

Naast de Sportman en Sportvrouw worden morgenavond ook de Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar onderscheiden. De stemgerechtigden waren beroepsjournalisten aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman & Sportvrouw van het Jaar die niet langer actief zijn.

bron: Belga