Euro-top - Europese leiders hervatten top met gedachtewisseling rond eurozone

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese staats- en regeringsleiders zijn vanochtend in alle vroegte begonnen aan de tweede van drie thematische toppen die tijdens de vergadering van de Europese Raad op het programma staan, dit keer over de toekomst van de eurozone. Veel vuurwerk wordt daar echter niet verwacht: de standpunten liggen nog mijlenver uiteen. De Europese Commissie kwam begin december met een hele rits voorstellen voor de eurozone van de toekomst. In tegenstelling tot de voorbije jaren moet de EU dit keer geen economische of financiële crisis het hoofd bieden, wat de Europese leiders de kans geeft wat meer op de lange termijn te denken. Blikvangers in de plannen van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn een Europees IMF om noodlijdende eurolanden te redden, een aantal begrotingslijnen voor een stabiele eurozone en een Europese minister van Economie en Financiën. De Luxemburger wil de eurozone wapenen tegen toekomstige economische crisissen: beter een afgesproken mechanisme om schokken op te vangen dan opnieuw ad hoc beslissingen moeten nemen met de hete adem van ineenstortende markten in de nek, is de redenering.

De Franse president Emmanuel Macron wil echter nog een stap verder gaan. Hij brak enkele maanden geleden tijdens een toespraak aan de Sorbonne een lans voor een aparte sterke begroting voor de eurozone. Maar daar zijn niet alle lidstaten het mee eens. Onder meer Duitsland - momenteel nog zonder regering - is beducht voor alle stappen richting een transferunie en ook de Nederlandse premier Mark Rutte was gisteren nog bijzonder kritisch. De Europese lidstaten moeten er eerst voor zorgen dat hun eigen financiën op orde zijn vooraleer ze bij de EU kunnen aankloppen. "Eerst het huis in orde, en dan naar de straat kijken." Ook in de entourage van Belgisch premier Charles Michel valt te horen dat er nog wat afwachtend naar de hervormingsplannen wordt gekeken.

Beslissingen worden vandaag hoe dan ook niet verwacht. Ten vroegste volgend jaar moeten de Europese leiders een beslissing nemen, maar hier en daar valt ook te horen dat de hervorming wel eens over de Europese verkiezingen van 2019 zou kunnen worden getild. Zowel Macron als de Duitse bondskanselier Angela Merkel hielden vanochtend bij aankomst de lippen stijf, net als ECB-voorzitter Mario Draghi. Andere leiders - onder wie ook premier Michel - hadden het voornamelijk nog over de moeilijke gesprekken rond migratie van gisterenavond.

bron: Belga