Rutte vindt “Belgisch-Nederlands recept” het juiste voor de eurozone

Rutte vindt "Belgisch-Nederlands recept" het juiste voor de eurozone

De Belgische regering “is bezig met de staatsschuld naar beneden te brengen en de economische groei aan te wakkeren, en dat moeten landen in heel Europa doen”. De Nederlandse premier Mark Rutte spaarde de complimenten voor de ploeg van zijn Belgische collega Charles Michel niet bij zijn aankomst op de EU-top in Brussel. Het compliment is best opvallend, want vorige maand schoffeerde Rutte de Belgen nog door te zeggen dat Nederland zeker niet “als België mag eindigen”. De Nederlandse premier Mark Rutte werd vandaag bij zijn aankomst op de EU-top gevraagd naar zijn standpunt rond de hervorming van de eurozone. De recente voorstellen van de Commissie voor een verdere verdieping van de economische en monetaire unie vallen in Den Haag op een koude steen. “Die discussie is ontijdig”, zei Rutte. “Alle regeringen moeten eerst zelf saneren en hun financiën op orde krijgen. Eerst het huis in orde, en dan naar de straat kijken.”

Rutte gaf daarbij het voorbeeld van het “Belgisch-Nederlandse recept”. “Kijk naar wat er in België gebeurt: jullie zijn bezig om de staatsschuld naar beneden te brengen en de economische groei aan te wakkeren. Dat moeten landen in heel Europa doen.” Als dat niet gebeurt, kunnen ze niet bij Europa gaan aankloppen voor hulp, vindt de Nederlandse premier. “Het Belgisch-Nederlandse recept lijkt mij het verstandige recept.”

Vorige maand schetste Rutte ons land nog als een soort economische woestijn, waar grote bedrijven al lang met de noorderzon vertrokken zijn omwille van het slechte investeringsklimaat. Dat leverde hem toen boze reacties op van onder meer premier Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

bron: Belga