Raadkamer verklaart procedure over Europese aanhoudingsbevel Puigdemont “zonder voorwerp”

Raadkamer verklaart procedure over Europese aanhoudingsbevel Puigdemont "zonder voorwerp"

De Brusselse raadkamer heeft deze voormiddag de procedure over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering, zonder voorwerp verklaard. Dat melden hun advocaten. Die beslissing is er gekomen nadat het Spaanse gerecht de EAB’s tegen de vijf had ingetrokken. Met deze beslissing stopt de huidige procedure tegen Puigdemont en de vier andere afgezette ministers. Carles Puigdemont, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Spaanse rechter had de EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen.

Op een eerste zitting van de raadkamer, op 17 november, vroeg het Brusselse parket om de EAB’s uitvoerbaar te verklaren. Weliswaar was het parket van oordeel dat er geen sprake was van corruptie, maar wel van samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen overlevering kon gebeuren. Op de laatste zitting, op 4 december, herhaalde het parket die vordering en pleitte de verdediging dat de EAB’s niet uitvoerbaar waren, omdat de bewuste feiten naar Belgisch recht niet strafbaar zouden zijn, en dat er in Spanje een gevaar zou dreigen dat de mensen- en grondrechten van de ministers zouden geschonden worden.

De raadkamer zou op 14 december haar uitspraak vellen maar op 5 december kwam dan het bericht dat het Spaanse gerecht de EAB’s introk. Het Brusselse parket heeft vandaag op de zitting dan de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof neergelegd om de Europese aanhoudingsbevelen lastens Puigdemont en de 4 anderen in te trekken, en aan de raadkamer gevraagd de procedure zonder voorwerp te verklaren. De advocaten van de verdediging gingen daarmee akkoord, waarna de raadkamer meteen haar uitspraak deed.

bron: Belga