Senaatsverkiezing Alabama – Democraat Jones wint verrassend Senaatsverkiezing in Alabama

Democraat Doug Jones heeft verrassend de verkiezing gewonnen voor het zitje in de Senaat van de staat Alabama, dat al deccennialang in handen is van de Republikeinen. Jones, een voorvechter van burgerrechten, lag dinsdagavond na telling van meer dan 90 procent van de stembussen enkele duizenden stemmen voor op zijn Republikeinse tegenstander Roy Moore. De voorsprong van de Democraat is niet meer in te halen, berichten verschillende VS-media, waaronder de Washington Post en het in het Congres gespecialiseerde medium The Hill. President Donald Trump feliciteerde Jones al met zijn overwinning.
De nederlaag van Roy Moore is ongeveer een jaar na de presidentsverkiezingen een klinkende oorveeg voor VS-president Donald Trump. Moore behoort tot de anti-establishmentbeweging van Trump. Zijn campagneteam maakte op de dag van de verkiezing nog duidelijk dat Moore ook het partij-establishment van de Republikeinen bekampt. In de oerconservatieve, zuidelijke staat Alabama dateert de laatste overwinning van Democraten van tientallen jaren terug.
Ex-rechter Moore kwam in de aanloop naar de verkiezing in opspraak. Meerdere vrouwen beschuldigden hem ervan dat hij zich aan hen had vergrepen toen ze tieners waren. Verschillende Republikeinse Senatoren distantieerden zich van Moore. Eerder liet hij al van zich spreken door dubieuze uitlatingen over homoseksualiteit.
De nederlaag in Alabama komt op een moeilijk moment voor president Trump. Zijn populariteit is naar een nieuw dieptepunt gezakt. De Republikeinse meerderheid in de Senaat smelt met een stem. Grote wetswijzigingen, zoals de aanstaande belastinghervorming, worden voor hem nu duidelijk moeilijker.

bron: Belga