Kernuitstap stuurt begrotingsdebat in de war

Kernuitstap stuurt begrotingsdebat in de war

Na eerdere uitspraken van premier Charles Michel en van regeringspartner N-VA stuurt de discussie over de kernuitstap de begrotingsdiscussie in de Kamer in de war. Een conferentie van voorzitters buigt zich rond deze tijd over de manier waarop de premier alsnog zijn opwachting kan maken in het parlement, nadat hij had aangegeven vandaag en morgen niet aanwezig te kunnen zijn in de plenaire vergadering. Een begrotingsdebat neemt traditiegetrouw vele uren in beslag. De werkzaamheden gingen vandaag al met vertraging van start. Reden: de oppositie vond het niet kunnen dat de premier de discussie niet bijwoonde – hij had zich verontschuldigd wegens internationale verplichtingen – maar vooral omdat hij geen tekst en uitleg kon geven bij zijn uitspraken over de kernuitstap in 2025 in Le Soir.

Net voor de middagonderbreking kondigde Kamervoorzitter Siegfried Bracke aan dat de premier vandaag noch morgen aanwezig kan zijn. Na de pauze greep de oppositie het debat opnieuw aan om zijn afwezigheid aan te klagen. Ondertussen was het tot de parlementsleden doorgedrongen dat de premier voor donderdagmorgen een vergadering van het kernkabinet heeft belegd over het energiepact. “Als hij een kern kan organiseren, kan hij ook naar de Kamer komen”, luidde het.

Verschillende sprekers stelden de vraag of de premier nog de steun heeft van de voltallige regering. Catherine Fonck (cdH) verwees fijntjes naar de verschillende tweets die vanuit de partij van de premier – de MR – en vanuit N-VA werden verstuurd. Terwijl MR-voorzitter Olivier Chastel de kernuitstap in 2025 herhaalt, zegt energiespecialist Bert Wollants dat een kernuitstap in 2025 simpelweg niet realistisch is en burgers en bedrijven met een torenhoge factuur opzadelt.

bron: Belga