Energiepact – Timmermans: “Kunnen nog geen voetbalstadion bouwen, laat staan negen gascentrales”

Energiepact - Timmermans: "Kunnen nog geen voetbalstadion bouwen

“We kunnen nog geen voetbalstadion bouwen in vier jaar tijd, laat staan negen kerncentrales.” Dat zegt VBO-topman Pieter Timmermans in reactie op het energiepact. In een gemeenschappelijke oproep vragen de werkgeversorganisaties dan ook de optie te behouden om twee kerncentrales ook na 2025 open te houden. De werkgeversorganisaties VBO, Voka, UWE en Beci reageren op de visietekst over het energiepact dat de energieministers sloten, en waarin wordt vastgehouden aan de kernuitstap. Gascentrales moeten een deel van die capaciteit opvangen. Maar volgens VBO-topman Pieter Timmermans is er grote scepsis bij ondernemers over de tekst zoals die er vandaag ligt. “Geen enkele ondernemer gelooft dat”, aldus Timmermans. Er heerst volgens hem “angst” in de bedrijfswereld over hoe het pact zal worden gerealiseerd.

“We geloven niet dat de kernuitstap tegen 2025 kan worden gerealiseerd, op basis van wat nu in het energiepact staat. Wat we nu lezen kan ons niet geruststellen dat er een evenwicht komt tussen bevoorradingszekerheid, kostprijsbeheersing en verminderen van CO2-uitstoot.” Daarom vragen de werkgevers dat “de optie tot het openhouden van een beperkte en tijdelijke nucleaire capaciteit in de vorm van twee centrales na 2025 behouden moet blijven”, klinkt het in een mededeling. “We mogen die deur niet dichtdoen”, verwoordt Timmermans het.

Voka-topman Hans Maertens dringt vooral aan op meer verfijning van wat nu in het pact staat. De werkgevers zetten volop in op energietransitie, verzekert Maertens. “Maar wat we niet willen, is dat bedrijven zonder elektriciteit vallen of met duurdere elektriciteit.”

bron: Belga