‘Vermijd vandaag autoverplaatsingen zonder winterbanden’

'Vermijd vandaag autoverplaatsingen zonder winterbanden'

Wie niet over winterbanden beschikt, vermijdt vandaag best autoverplaatsingen. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder en daardoor verliezen zomerbanden hun optimale grip op het wegdek. Ook de remafstand wordt langer bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn ook efficiënter tegen aquaplaning, omdat ze het water beter afvoeren. VAB raadt iedereen aan die niet over winterbanden beschikt, om vandaag zo veel mogelijk autoverplaatsingen te vermijden. Dat stelt de mobiliteitsorganisatie in een persbericht. Winterbanden zijn gemaakt uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel, waardoor de grip op de weg vanaf 7 graden Celsius beter is en de remweg korter is. Vooral bij sneeuw en ijs is het verschil erg groot: +37 meter op verharde sneeuw bij -5 graden tegen 50 km/uur. Uit de VAB-Winterenquête bij meer dan 2.400 automobilisten blijkt dat 42 procent van hen over winterbanden beschikt. Bij bedrijfswagens is 78 procent uitgerust met winterbanden (60% in 2013). Globaal beschikt 38 procent van de privéwagens over winterbanden. Vooral wie veel kilometers rijdt, beschikt over winterbanden: 78 procent van wie meer dan 20.000 km per jaar rijdt, tegen 27 procent van wie dan minder dan 10.000 km rijdt. Om de investering in een dubbele bandenset te vermijden, is 21 procent van de privéwagens uitgerust met vierseizoenenbanden.

Wie geen winterbanden heeft, kijkt zeker de bandenspanning en de profieldiepte na, adviseert VAB. “Bij een te lage bandenspanning maak je ook meer kans op aquaplaning, omdat de wegligging slechter is en het raakvlak van de band met de grond groter wordt, waardoor het water moeilijker afgevoerd kan worden.”

Voor alle duidelijkheid: VAB is net als Touring geen voorstander van een algemene verplichting van winterbanden. Wie weinig kilometers rijdt, moet de mogelijkheid hebben om de verplaatsing uit te stellen. “Iedereen moet zijn verplaatsing kunnen uitstellen”, beaamt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring. Te weinig kilometers rijden (36%), het ontbreken van echte winters in ons land (25%) en te duur (24%) waren de hoofdredenen in een Touring-enquête om af te zien van winterbanden.

bron: Belga