Rusland haalt diplomatiek personeel weg uit Jemen

Rusland haalt diplomatiek personeel weg uit Jemen

Rusland heeft al zijn diplomatiek personeel weggehaald uit Jemen vanwege de steeds slechter wordende veiligheidssituatie in de hoofdstad Sanaa. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld. De Russische ambassadeur zal zijn opdracht samen met zijn diplomatieke staf voortzetten vanuit Riyad, in het buurland Saoedi-Arabië.

De beslissing is een gevolg van de luchtaanvallen die Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten op Sanaa uitvoeren. Daarnaast vinden in de straten van de Jementische hoofdstad ook gevechten tussen verschillende milities plaats.

In Jemen woedt al sinds september 2014 een bloedige oorlog. De sjiitische Houthi-rebellen, die steun krijgen van Iran, vechten er tegen milities die trouw zijn aan huidig president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi. Sinds maart 2015 mengt zich ook een coalitie van soennitische landen onder leiding van Saoedi-Arabië in het conflict, door luchtaanvallen uit te voeren op de Houthi’s.

De sowieso al erg chaotische situatie in het land is sinds vorige maandag nog onoverzichtelijker geworden. De sjiitische Houthi-rebellen hebben toen gewezen president Ali Abdullah Saleh, hun gewezen medestander, om het leven gebracht.

bron: Belga