Onderwijsminister Crevits en Nederlandse collega werken samen rond begrijpend lezen

Onderwijsminister Crevits en Nederlandse collega werken samen rond begrijpend lezen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en haar Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven zullen samenwerken rond het thema ‘begrijpend lezen’ op de schoolbanken, nadat vorige week is gebleken dat Vlaamse leerlingen ondermaats presteren. Crevits en Van Engelshoven spraken vandaag af dat ze zullen bekijken hoe ze van elkaar kunnen leren. Van Engelshoven is sinds eind oktober minister van Onderwijs en Cultuur in de regering Rutte III. Ze kwam vandaag naar Brussel voor een eerste ontmoeting met haar Vlaamse collega’s Crevits en Sven Gatz. Tijdens het gesprek kwamen de resultaten van de PIRLS-studie ter sprake, die aantoonde dat het gemiddelde niveau van begrijpend lezen bij Vlaamse leerlingen de afgelopen tien jaar fors gedaald is.

Nederland doet het iets beter dan Vlaanderen, maar volgens Van Engelshoven zijn de resultaten van haar jonge landgenoten geen reden voor euforie. Zij en Crevits willen over het onderwerp dan ook samenwerken. “We zullen bekijken hoe we van elkaar kunnen leren”, zei Van Engelshoven na afloop van het onderhoud met haar Vlaamse collega’s. Het is alvast de bedoeling dat in het voorjaar van 2018 Crevits samen met de Vlaamse onderwijskoepels en -netten een terreinbezoek brengt aan Nederland.

Tijdens haar gesprek met Crevits en Gatz bevestigde Van Engelshoven dat de nieuwe Nederlandse regering de middelen voor het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland weer optrekt, met 3 miljoen euro per jaar. Wereldwijd krijgen 14.000 Nederlandse en Vlaamse kinderen Nederlandstalig onderwijs in een vreemd land. Dat Vlaamse leerlingen gebruik kunnen maken van de Nederlandse scholen, is een compensatie voor het groot aantal Nederlanders in het Vlaams onderwijs.

bron: Belga