Kamercommissie Justitie zal hoorzittingen houden rond hervorming “afkoopwet”

Kamercommissie Justitie zal hoorzittingen houden rond hervorming "afkoopwet"

De Kamercommissie Justitie heeft vandaag niet gestemd over het wetsontwerp dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) indiende voor de hervorming van de verruimde minnelijke schikking, door de oppositie de “afkoopwet” genoemd. De oppositie vroeg en kreeg hoorzittingen. De hervorming is nodig omdat het Grondwettelijk Hof vorig jaar een deel van de wet vernietigde. Aanvankelijk wou minister Geens de conclusie van de onderzoekscommissie “Kazachgate” afwachten voor hij zijn herstelwet zou uitwerken. Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) liet via Kamervoorzitter Siegfried Bracke echter weten dat de onderzoekscommissie niet belast was met een algemene evaluatie van de wet.

De onderzoekscommissie heeft bovendien de werkzaamheden nog niet afgerond. Geens werkte daarom een ontwerp uit, dat een tijd terug al in de Kamercommissie Justitie was ingeleid. Vandaag stond daar de verdere bespreking en stemming op de agenda. De oppositie vroeg en kreeg hoorzittingen, waardoor die stemming nu is uitgesteld.

Het ontwerp van minister Geens bepaalt dat er voortaan voor zwaarwichtige strafdossiers, waar al een gerechtelijk onderzoek naar loopt of die al bij de strafrechter liggen, enkel nog een minnelijke schikking kan worden gesloten nadat de rechter heeft kunnen oordelen of de voorgestelde schikking wel in lijn ligt met de ernst van de feiten. De rechter zal zich daarover uitspreken alvorens het bedrag van de schikking werd betaald, maar pas na de vergoeding van de slachtoffers, waaronder ook de ontdoken belastingen of sociale bijdragen met bijhorende intresten.

bron: Belga