Jeroen Piqueur (Optima Bank) en twee kinderen aangehouden

Jeroen Piqueur (Optima Bank) en twee kinderen aangehouden

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gaat om aanhoudingen in het onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. De bank werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de ondergang van de Optima Bank, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte.

De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens heeft nu besloten om bijna anderhalf jaar na de start van het onderzoek Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur aan te houden. Dat gebeurde donderdagavond nadat ze opgepakt en verhoord werden. Parketwoordvoerster Caroline Jonckers bevestigt de aanhouding, maar kan voorlopig geen bijkomende informatie geven.

Jeroen Piquer werd in mei van dit jaar door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Piqueur ging in beroep tegen dat vonnis maar het Gentse hof van beroep heeft nog geen uitspraak gedaan. Hij wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Piqueur kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. Hij kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven.

bron: Belga