Groen blijft voorzichtig omtrent energiepact

Groen blijft voorzichtig omtrent energiepact

“Wat voorlopig uitlekt over het energiepact, is positief. Hopelijk worden de geruchten ook waarheid. Voor een ambitieus en duidelijk energiepact is Groen een partner, ook vanuit de oppositie”. Dat stellen federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid Johan Danen in reactie op de berichten over een akkoord tussen de vier Energieministers. Het akkoord moet eerst nog door de vier regeringen worden besproken en goedgekeurd. “De kernuitstap ondubbelzinnig bevestigen is een cruciaal onderdeel van zo’n interfederaal energiepact”, zegt Calvo. “Pas met een kernuitstap krijg je een grote doorbraak van hernieuwbare energie, noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen. Voor ons moet die bevestiging er absoluut in. Hopelijk laat N-VA haar plan varen om de oude kerncentrales van Engie nog te verlengen.”

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. “Dat we ook al vooruitkijken naar 2050, is een goede zaak. Er is sprake van 100% hernieuwbare energie tegen dat jaar. Als ook die doelstelling duidelijk wordt afgesproken, is dat een belangrijk feit. Ook de aandacht voor energie-efficiënte is een goede zaak”, vindt Danen.

De Groen-parlementsleden blijven voorzichtig, maar zijn wel hoopvol: “Het is wachten op de eigenlijke teksten en de goedkeuring door de regeringen. We hebben heel wat jaren moeten aandringen. Maar nu lijken ook andere partijen samen met ons ‘ja’ te zeggen tegen de kernuitstap en een doorbraak van hernieuwbare energie. Die kans moeten we grijpen. Het is hoog tijd. Hopelijk zegt ook N-VA duidelijk ja tegen deze belangrijke beslissingen, zodat we eindelijk aan de energietoekomst kunnen beginnen werken.”

bron: Belga