Explosie Manhattan: verdachte schreef op Facebook dat “Trump VS niet kan beschermen”

Explosie Manhattan: verdachte schreef op Facebook dat
Explosie Manhattan: verdachte schreef op Facebook dat "Trump VS niet kan beschermen"

De man die gisteren geprobeerd had om aan een busstation in New York een explosief te laten ontploffen, plaatste kort voor de mislukte aanslag nog een boodschap op Facebook. Daarin stelde hij dat het de Amerikaanse president Donald Trump niet lukt zijn land te beschermen. Dat blijkt uit de gerechtelijke documenten. De 27-jarige verdachte, die geïdentificeerd werd als Akayed Ullah, had gisteren om 07.20 uur (plaatselijke tijd) een zelfgemaakt explosief laten afgaan in de metrogang aan het busstation Port Authority, vlak bij Times Square. Hij had een explosief dat op een pijpbom leek aan zijn lichaam bevestigd. De schade bleef echter beperkt. De verdachte raakte zelf ernstig gewond, drie andere mensen liepen lichte verwondingen op.

De man is intussen in beschuldiging gesteld. Hij wordt aangeklaagd voor het steunen van terrorisme, het maken van terroristische dreigingen en verboden wapenbezit, zo heeft de politie van New York meegedeeld.

De verdachte had gisterochtend op sociaalnetwerksite Facebook nog een boodschap geplaatst met de tekst: “Trump, het lukt je niet je land te beschermen”, zo blijkt uit gerechtsdocumenten. Daarnaast plaatste hij nog een andere boodschap, die duidelijk moet maken dat hij de aanslag pleegde in naam van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Volgens de media is de verdachte afkomstig uit Bangladesh. Hij kwam zeven jaar geleden het land binnen met een visum als neef van een VS-burger. Trump heeft de mislukte aanslag al aangegrepen om te pleiten voor een strenger immigratiebeleid.

Bron: Belga