Colruyt blijft veruit de grootste supermarktketen

Colruyt blijft veruit de grootste supermarktketen

Supermarktgroep Colruyt heeft ondanks de grote concurrentie het marktaandeel in ons land kunnen opkrikken. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die het bedrijf vanavond bekendmaakte. Colruyt verwacht dat de retailmarkt de rest van het boekjaar competitief blijkt. Colruyt realiseerde in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar een omzet van 4,46 miljard euro. Dat is 3,7 procent meer dan een jaar eerder en hoger dan de 4,44 miljard euro waar analisten op hadden gerekend.

Het marktaandeel van de groep (Colruyt, OKay en Spar) steeg in de eerste jaarhelft met 8 basispunten tot 31,89 procent. Daarmee is de groep uit Halle veruit de grootste speler in ons land. De nummer twee heeft een marktaandeel van zowat 25 procent. Met een marktaandeel van 31,89 procent kent de keten opnieuw zijn hoogste cijfer ooit. “Het stijgt al twaalf kwartalen op rij”, aldus financieel directeur Marc Hofman over het marktaandeel.

Onder de streep hield Colruyt 180 miljoen euro over: 3 miljoen euro minder dan een jaar eerder maar hoger dan waar analisten op hadden gemikt. De brutowinstmarge daalde wel, van 26,2 procent naar 25,7 procent. Colruyt wijst naar de toegenomen prijs- en promodruk. De groep is gekend voor de laagsteprijsgarantie, en verrekent dus prijsverlagingen en promoties van concurrenten door in de eigen verkoopprijzen.

Colruyt verwacht dat de retailmarkt ook de rest van het jaar competitief blijft. Het herhaalt alle nodige maatregelen te zullen nemen om het nettoresultaat van vorig boekjaar zo dicht mogelijk te benaderen.

bron: Belga