Brexit-minister Davis draait bij

Brexit-minister Davis draait bij

De Britse brexit-minister David Davis wil nu ook dat het voorlopig akkoord over de boedelscheiding met de Europese Unie “zo snel mogelijk” in een juridisch bindende tekst wordt gegoten. Dat heeft hij vandaag gezegd op Twitter na een gesprek met brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt van het Europees Parlement. De bocht van Davis is opmerkelijk: afgelopen weekend deed de brexitminister het princiepsakkoord van vorige week nog af als een veredeld kladpapiertje zonder bindende gevolgen, zeer tegen de zin van de Europese onderhandelaars. Onder meer Guy Verhofstadt, die het Europees parlement vertegenwoordigt aan de brexit-tafel, reageerde misnoegd. “Zijn uitspraken helpen de zaken niet vooruit en ondermijnen het vertrouwen”, zei de fractievoorzitter van de Europese liberalen.

Davis en Verhofstadt streken de plooien glad tijdens een gesprek. “Het was zoals altijd een plezier om mijn vriend Guy Verhofstadt te spreken”, zegt Davis op Twitter. “We zijn het allebei eens over het belang van het ‘joint report’. Laten we nu verderwerken om het zo snel mogelijk om te zetten in een bindende tekst.”

De 27 Europese staats- en regeringsleiders moeten vrijdag tijdens de Europese top het licht op groen zetten voor fase twee van de brexit-onderhandelingen, nu er een princiepsakkoord is bereikt over de Ierse grenskwestie, de boedelscheiding en de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. De vertegenwoordigers van de regeringsleiders stelden maandag al een ontwerptekst op die de puntjes op de ‘i’ moet zetten: de onderhandelingen in fase twee kunnen enkel vooruitgaan als “alle afspraken die tijdens de eerste fase zijn gemaakt volledig gerespecteerd worden en zo snel mogelijk worden omgezet in wettelijke bepalingen”. De ontwerptekst is nu “Davis-proof”, bevestigt een EU-bron.

bron: Belga