Winterweer zorgt voor drukste dag van het jaar op Vlaamse snelwegen

Winterweer zorgt voor drukste dag van het jaar op Vlaamse snelwegen

Door het winterweer hebben de Vlaamse snelwegen er de drukste dag van het jaar opzitten. Dat bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum. “Het was de hele dag door extreem druk met heel moeizaam verkeer”, zei woordvoerder Peter Bruyninckx bij een stand van zaken rond 19 uur. Hij geeft automobilisten die vanavond toch nog de weg op moeten, de raad om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Op de website van het Vlaams Verkeerscentrum is te zien hoe het rond 19 uur nog overal druk is op de Vlaamse snelwegen, met de regio rond Gent als absolute uitschieter.

“We hebben op alle gebruikelijke plaatsen files gezien, maar vooral in de regio van Gent is het de hele dag erg druk. Die heeft het ergste van de sneeuwval te verduren gehad”, aldus Bruyninckx. Verder viel doorheen de dag ook het heel moeilijke verkeer op de E19 van Brussel naar Antwerpen en op de E313 van Antwerpen naar Limburg op.

De barometer van het Vlaams Verkeerscentrum piekte tegen het einde van de voormiddag boven de 600 kilometer file en vertragingen. Bruyninckx merkt wel op dat het heel moeilijk is om te zeggen over hoeveel kilometer file het juist gaat. “Over het algemeen hebben we het verkeer zien stokken en maar moeizaam vorderen”, zei hij. Vooral bij op- en afritten en bij hellingen heeft het verkeer het moeilijk.

De avond en de nacht brengen volgens de voorspellingen nog meer winterse neerslag met zich mee. Bruyninckx waarschuwt automobilisten die toch nog de weg op moeten, onder andere voor gladheid door het smeltwater en de lagere temperaturen.

Het is nog even koffiedik kijken wat de ochtendspits op dinsdag zal brengen. Het Vlaams Verkeerscentrum volgt de weersvoorspellingen op.

bron: Belga