Betogers veroordelen aanwezigheid van Netanyahu in Brussel

Betogers veroordelen aanwezigheid van Netanyahu in Brussel

Vlak bij het Brusselse Schumanplein zijn vandaag goed 250 betogers om de aanwezigheid in Brussel van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te veroordelen. Netanyahu werd er uitgenodigd door Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, voor een informeel gesprek. De verschillende organisaties die deelnamen aan de manifestatie veroordelen de aanwezigheid van de “massamoordenaar” Netanyahu, die zij verantwoordelijk achten voor de discriminatiepolitiek tegen de Palestijnen, de oorlogsmisdaden tegen de bewoners van de Gazastrook en de kolonisatie van Palestina door de Israëliërs.

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zou de komst van duurzame vrede in het Midden-Oosten volgens de betogers absoluut niet bevorderen. Ze vragen dan ook dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een duidelijk standpunt inneemt en dat de Europese Unie Palestina erkent als onafhankelijke staat.

“Door Benjamin Netanyahu te ontvangen maakt de Europese Unie zich eveneens medeplichtig aan een racistisch en crimineel beleid”, aldus de organisatoren.

De betogers scandeerden verschillende leuzen waarin ze Israël “racistisch” en “terroristisch” noemden. Ze verbrandden ook een Amerikaanse vlag als protest tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president.

bron: Belga