Eerste stevige winterprik legt België lam

De sneeuw is in het land en we zullen het geweten hebben. De hevige sneeuwbuien van gisteren hebben in het hele land voor heel wat hinder gezorgd. Iets voor 11 uur stond er in België 1.280 kilometer file, de Brusselse tunnels gingen tijdelijk dicht en op de luchthaven van Zaventem werden honderden vluchten geannuleerd.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De een zijn winterwonderland is de ander zijn helse tocht naar en van het kantoor. België kreeg gisteren voor de eerste keer deze winter een fikse laag sneeuw over zich heen en de gevolgen waren niet te overzien.

Op- en afritten afgesloten

Op de Belgische wegen leidde de witte neerslag tot een ongeziene file-ellende. Het Vlaams verkeerscentrum spreekt van de drukste dag van het jaar. De eerste sneeuwvlokken vielen samen met de start van de ochtendspits, waardoor er tegen 11 uur in België opgeteld over 1.280 kilometer aangeschoven werd. Auto's kwamen in moeilijkheden op hellingen en sommige op- en afritten van snelwegen werden afgesloten. Dat was ook het geval voor de in- en uitgangen van de Brusselse tunnels, waardoor die even dicht gingen.

Ook de zware bussen hadden het moeilijk op de gladde ondergrond. In elke provincie ondervond het aanbod van De Lijn hinder door de sneeuw. Reizigers moesten soms tot een half uur wachten. In West-Vlaanderen was de situatie zo ernstig dat de vervoersmaatschappij besliste om na 20 uur geen bussen meer te laten rijden.

Vliegtuigen blijven aan de grond

Op Brussels Airport was het zaak om de pistes zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Gezien de hevige buien was dat uiteraard een bijna onmogelijke taak, wat leidde tot vertragingen en annulaties. De luchthaven besliste om tot 18 uur geen vluchten in Zaventem te laten landen. De meeste vertrekkende verbindingen van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines werden afgelast.

Enkel de langeafstandsvluchten gingen door, maar ook daar moesten passagiers rekening houden met vertragingen. TUI fly meldt dat vier vluchten die normaal in Brussel moesten landen, afgeleid werden naar de regionale luchthavens van Luik en Charleroi. In totaal werden vanuit Zaventem zo'n 300 vluchten geannuleerd, meldt de luchthaven.