“Voorzichtigheid geboden”

De wegen liggen er door de sneeuwval glad bij. Nochtans had het Agentschap Wegen en Verkeer in de nacht van zaterdag op zondag preventief gestrooid. “We hadden verwacht dat het ’s nachts ging sneeuwen maar het is pas rond 8 uur begonnen. Daardoor heeft de 500 ton strooizout weinig uitgehaald”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. Wie niet de baan op moet, “blijft best gezellig binnen”. De strooidiensten van het AWV hebben afgelopen nacht 500 zout gestrooid. “Maar door de sneeuwval bevriest de ondergrond waardoor de sneeuw kan blijven liggen. Het zout dat is gestrooid, stroomt daardoor ook weg door de sneeuw”, zegt Daniels.
Daniels gebiedt daarom voorzichtig te zijn op de baan. Bijstrooien heeft enkel zin als er voldoende verkeer is. “Dat wordt bepaald door de mensen op de baan”, aldus nog Daniels.
Het KMI heeft ondertussen ook gewaarschuwd voor uitgebreide gladheid. “We verwachten eerst enkele cm sneeuw. Daarna gaat de sneeuw over in regen. Ook in de Ardennen zal de sneeuw op de meeste plaatsen verdwijnen.” Daarnaast krijgen we zondagnamiddag ook te maken met hevige rukwinden die windstoten zullen halen tot 95 km/uur aan zee en 85km/uur elders.

bron: Belga