Oppositie in Kenia stelt alternatieve eedaflegging uit

Oppositie in Kenia stelt alternatieve eedaflegging uit

De alternatieve ceremonie waarop oppositieleider Raila Odinga zich laat inzweren als president van Kenia, wordt uitgesteld. Dat heeft de oppositie zondag meegedeeld. Odinga was van plan om dinsdag de eed af te leggen, om aan te geven dat hij de verkiezingsoverwinning van Uhuru Kenyatta niet erkent. De 56-jarige Kenyatta is bijna twee weken geleden ingezworen voor een tweede en laatste ambtstermijn als president van Kenia. Maar de oppositie weigerde Kenyatta, die een erg omstreden verkiezingsoverwinning boekte, als staatshoofd te erkennen en had daarom aangekondigd dat er dinsdag een alternatieve ceremonie zou plaatsvinden. De bedoeling was dat Odinga daar op zijn beurt de eed zou afleggen.
Maar de verenigde oppositie laat nu in een mededeling weten dat na “uitgebreid intern overleg” is beslist om die alternatieve eedaflegging uit te stellen. Een nieuwe datum wordt niet gegeven, maar het blijft volgens de mededeling wel de bedoeling om de ceremonie op een later tijdstip te laten plaatsvinden.
Githu Muigai, de Keniaanse procureur-generaal, had enkele dagen geleden nog duidelijk gemaakt dat de inzwering beschouwd kan worden als hoogverraad. Voor dat misdrijf kan in Kenia een levenslange gevangenisstraf worden uitgesproken.
Daarnaast hadden ook heel wat waarnemers de vrees uitgesproken dat de actie van Odinga kan leiden tot een toename van de spanningen in het land.
Bij de presidentsverkiezingen in augustus had Kenyatta oppositiekandidaat Odinga verslagen, maar die overwinning werd door het Hooggerechtshof ongeldig verklaard wegens onregelmatigheden. Er kwamen een heruitgave van de verkiezingen in oktober, maar die werden door de oppositie geboycot.

bron: Belga