Nobelprijzen voor wetenschappen en literatuur uitgereikt in Stockholm

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn zondag de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Fysica, Scheikunde en Literatuur uitgereikt. Ook de winnaar van de officieuze Nobelprijs van Economie werd gehuldigd tijdens de ceremonie, die plaatsvond in aanwezigheid van koning Karel XVI Gustaaf. De koning reikte zelf de prijzen uit aan de in totaal elf verschillende laureaten. Zo werden onder meer de Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro (Literatuur) en de ontdekkers van de zwaartekrachtgevolven - de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barrish en Kip Thorne (Fysica) - gelauwerd.

De andere winnaars waren de Zwitser Jacques Dubochet, de Amerikaan Joachim Frank en de Brit Richard Henderson (Chemie), de Amerikanen Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young (Geneeskunde) en de eveneens uit de VS komende Richard Thaler (Economie).

De ceremonie stond los van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, die eerder op de dag al in Oslo plaatsvond. Daar werd de Internationale Campagne voor het Afschaffen van de Kernwapens (ICAN), een coalitie van 468 ngo's uit 101 verschillende landen, bekroond.

De laureaten van de Nobelprijs worden traditioneel gehuldigd op de sterfdag van Alfred Nobel. De winnaars krijgen een bedrag van negen miljoen Zweedse kroon (ongeveer 900.000 euro).

bron: Belga