Sneeuw brengt winterpret maar ook verkeersellende

In zowat heel België lag vanmorgen een sneeuwtapijt. Dat zorgde voor problemen op de weg. De volgende dagen mogen we ons vooral verwachten aan veel regen en hier en daar wat smeltende sneeuw.

De eerste sneeuw was vorige maand al gevallen, maar vanochtend was zowat heel België bedekt met een witte laag poeder. De pret was echter van korte duur. In de namiddag werden de vlokken vervangen door druppels en verdween het sneeuwtapijt als sneeuw voor de zon. Zonder zon, weliswaar.

Verkeersellende

Het winterse weer veroorzaakte verkeersongevallen. In Moorslede kwam een bus van De Lijn vast te zitten in een gracht. Op de E17 in Gentbrugge ging een vrachtwagen aan het slippen. Twee rijstroken waren er tijdelijk versperd. In Ieper kwam in de loop van de nacht een 21-jarige vrouw om het leven toen ze met haar auto in een gracht belandde. In Namen belandde een auto op zijn dak in een weide (foto). Over het algemeen viel de hinder op de weg mee.

Openbaar vervoer

In Brussel was het busverkeer licht ontregeld, terwijl de metro’s en trams normaal reden. Vooral de lijnen in Ukkel en Vorst hadden het moeilijk. Verschillende buschauffeurs zagen zich genoodzaakt hun voertuig aan de kant te zetten tot de toestand verbeterde.

De dienstverlening van De Lijn was vooral in Limburg en rond Brugge verstoord. Door de sneeuw hadden bussen vertragingen die soms tot 30 minuten opliepen maar meestal beperkt bleven tot 10 à 15 minuten. Op het spoor bleef de impact beperkt. Enkel voor de hogesnelheidstreinen van Frankrijk gold tijdelijk een snelheidsbeperking. Op Brussels Airport werd rekening gehouden met vertragingen omdat de start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij gemaakt moesten worden.

Ondanks de sneeuwval bleven de ski- en langlaufpistes van de Oostkantons gesloten. De hoeveelheid sneeuw, 8 centimeter aan Signal de Botrange, was onvoldoende om te skiën.

Volgende dagen

Voor morgen voorspelt het KMI zwaarbewolkt weer met aanhoudende regen en temperaturen tot 4 à 5 graden. In de Ardennen en het noordwesten van het land kan wat smeltende sneeuw vallen. Ook morgennacht wordt het zwaarbewolkt en blijft de buienkans bestaan, met buien van regen of smeltende sneeuw in Vlaanderen. In de Ardennen zal de smeltende sneeuw overgaan in sneeuw.

Overmorgen vallen er soms buien bij maxima van 1 tot 6 graden. Woensdag en donderdag wordt het winderig met periodes van regen en maxima rond 7 graden.