Minstens vijftien blauwhelmen gedood bij aanval in Oost-Congo

Minstens vijftien blauwhelmen gedood bij aanval in Oost-Congo
Minstens vijftien blauwhelmen gedood bij aanval in Oost-Congo

Bij de aanval op een basis van Monusco, de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo, zijn in de provincie Noord-Kivu vijftien blauwhelmen gedood. Dat meldden de VN in een mededeling. Daarnaast raakten ook 53 vredessoldaten gewond, van wie er 3 in kritieke toestand verkeren. Alle gesneuvelde blauwhelmen waren soldaten uit Tanzania. Bovendien zouden er van het Tanzaniaanse contingent nog drie vermisten zijn na de aanval. Er zouden ook vijf soldaten van het Congolese leger zijn omgekomen.
De aanval werd uitgevoerd door de Allied Democratic Forces (ADF), een moslimrebellengroep die actief is in Congo en Oeganda, en duurde ongeveer drie uur. Hij was gericht tegen een basis in Semuliki bij Beni, die een snelle-interventiemacht huisvest. Volgens het Congolese leger werden bij de aanval ook 72 rebellen gedood.
VN-secretaris-generaal António Guterres veroodeelt de aanval in een reactie. “Deze doelbewuste aanvallen tegen VN-vredestroepen zijn onaanvaardbaar en vormen een oorlogsmisdaad”, zegt hij. Hij roept de Congolose autoriteiten op om het incident te onderzoeken en de schuldigen te berechten. “Er mag geen straffeloosheid zijn voor zulke aanvallen.”

Bron: Belga