“Sociale fraude vaak topje van ijsberg in grote steden”

Sociale fraude vaak topje van ijsberg in grote steden

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) voert de strijd tegen sociale fraude in de grote steden op. Vaak gaat het immers om het topje van de ijsberg, waar grotere constructies achter schuilgaan, tot terrorisme en mensenhandel toe, zegt De Backer. Vooral in Brussel, Antwerpen en Charleroi wil de staatssecretaris daar voluit op inzetten. De “eerlijke concurrentie in grootsteden” is één van de prioriteiten in het jaarlijkse actieplan in de strijd tegen de sociale fraude, dat vandaag het fiat kreeg van de ministerraad. De redenering is dat malafide handelaars al te vaak niet in orde zijn met allerlei regelgeving. Bedoeling is om via een lik-op-stuk beleid buurten opnieuw leefbaar te maken en bonafide handelaars meer kansen te geven.

Staatssecretaris De Backer kondigt daarom opgedreven controles aan om de pakkans van malafide handelaars te vergroten. “Dit is van groot belang, want in de praktijk zien we dat sociale fraude vaak pas het topje van de ijsberg van frauduleuze netwerken is. Vaak zitten er grotere constructies achter, tot mensenhandel en terrorisme toe”, zegt De Backer.

De prioritaire aandacht gaat naar grootsteden zoals Antwerpen, Brussel en Charleroi, om daar die structuren op te doeken. “Het is een historische kans voor lokale besturen en burgemeesters om hieraan mee te werken en samen verantwoordelijkheid te nemen om wijken, handelaars en inwoners van de steden opnieuw zuurstof te geven”.

Andere prioriteiten in het actieplan zijn de strijd tegen internationale sociale dumping en tegen schijnzelfstandigheid.

bron: Belga