Nadenken over manier om grote projecten te doen slagen, vindt minister Peeters

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beslissing van de Europese voetbalbond (UEFA) om België te schrappen als gastland voor het EK in 2020, blijft vandaag nazinderen. Vicepremier Kris Peeters wil dat wordt nagedacht over een manier om grote projecten in ons land te doen slagen, al vindt hij de piste dat de federale overheid de zaken in handen moet nemen, voorbarig en niet opportuun. Bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16 voor de wekelijkse ministerraad noemde de CD&V-minister de beslissing betreurenswaardig en had hij het over een erg groot probleem voor het imago van ons land. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo brak in die zin gisteren een lans om het federale niveau het stuur in handen te laten nemen bij dergelijke grootschalige projecten die verschillende niveaus overstijgen.

"Federalisme, dat is allemaal in dezelfde richting kijken en dat is niet het geval voor alle dossiers: de geluidsnormen, het stadion...", vindt De Croo. Maar voor Peeters is de stuurknuppel doorschuiven naar het federale niveau "voorbarig" of inopportuun.

MR-vicepremier Didier Reynders herhaalde dat de beslissing van de UEFA het resultaat is van een "gebrek aan overleg". Premier Charles Michel had zich er gisteren in de Kamer nog over verbaasd dat het dossier de voorbije drie jaar nooit door het Brussels gewest op tafel was gelegd tijdens het Overlegcomité.

Hij had zich, nog voor de beslissing bekend was, vragen gesteld bij de manier waarop het dossier is opgestart door de Brusselse regering en de stad Brussel, wat een stevige woordenwisseling opleverde met Olivier Maingain (DéFI). Die benadrukte dat het project de handtekening had gekregen van zowel het federale niveau als de drie gewesten, toen zijn partij op alle niveaus in de oppositie zat.

Ook ex-premier Elio Di Rupo (PS) stelde dat er een gebrek aan nationaal overleg was in het dossier.

bron: Belga