Koningin Mathilde ontvangt Duitse prijs voor duurzame ontwikkeling

Koningin Mathilde ontvangt Duitse prijs voor duurzame ontwikkeling

Koningin Mathilde heeft in Düsseldorf de “Duitse Duurzaamheidsprijs” in ontvangst genomen. Ze krijgt de prijs voor “haar engagement voor sociale en humanitaire projecten”, via onder meer het Koningin Mathildefonds en Unicef. In haar dankwoord vroeg de koningin onder meer om voldoende rekening te houden met jongeren. De stichting achter de “Deutscher Nachhaltigkeitspreis” had eerder deze week al bekendgemaakt dat ze koningin Mathilde de onderscheiding zou geven. Bij de uitreiking die plaatsvond in Düsseldorf, hield de koningin ook een korte toespraak. Daarin pleitte ze er onder meer voor de jongeren voldoende te betrekken bij het nastreven van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. “De voornaamste belanghebbenden van de ontwikkelingsagenda zijn de burgers en leiders van morgen: de jongeren. Laten we luisteren naar hen, naar hun bezorgdheden, hun verwachtingen en hun aspiraties. Hun inbreng en hun engagement zijn essentieel voor een duurzame toekomst.”

De koningin beklemtoonde ook dat het belangrijk is iedereen toegang te geven tot onderwijs en gezondheidszorg. “Zonder onderwijs en gezondheidszorg blijven wereldwijde werkgelegenheid en voorspoed een onmogelijke droom”, zo klonk het. “Investeren in ontwikkeling betekent, in de eerste plaats, investeren in mensen. Wanneer we praten over duurzaamheid moeten we mensen altijd op de eerste plaats zetten.”

De Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis bekroonde de Belgische vorstin voor haar inzet voor armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid en de versterking van kinder- en vrouwenrechten. De organisatie verwijst onder meer naar het werk van het Koningin Mathildefonds en naar de rol van de koningin als erevoorzitter van Unicef België.

bron: Belga