Thomas Vanderveken speelt piano-concerto van Grieg

Thomas Vanderveken speelt piano-concerto van Grieg

In kunstencentrum De Bijloke in Gent heeft televisiepresentator Thomas Vanderveken het volledig pianoconcerto van Grieg gespeeld, het slotstuk van zijn programma ‘Thomas speelt het hard’. Een bijna foutloze vertolking van een van de moeilijkste pianoncerto’s uit de klassieke muziek. Vooraf gaf Vanderveken aan erg nerveus te zijn voor “wat waarschijnlijk de slechtste versie van Grieg ooit” zou worden. Maar de stress leek onterecht.
Vanderveken werd begeleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Michael Seal. Een jaar lang heeft hij geoefend op het stuk, met de hulp van drie toppianisten. “Het is altijd mijn droom geweest om een pianoconcerto te spelen”, zei Vanderveken, die in zijn jonge jaren twee jaar aan het conservatorium studeerde. Zijn droom om toppianist te worden liet hij varen voor een carrière in de televisiewereld. Donderdagavond ging de ambitie om voor een groot publiek te spelen dan toch in vervulling in de Gentse Bijloke, waar enkele honderden aanwezigen zijn optreden volgden.
Voor het optreden speelde de Belgische concert-pianist Liebrecht Vanbeckevoort, een van de drie coaches van Vanderveken, het ‘Sonetto 104 del Petrarca’ uit ‘Années de Pèlerinage vol. 2’ en ‘Variaties opus 41’ van Nikolai Kapustin. Jef Neve, die Vanderveken ook klaarstoomde voor de uitdaging, bracht een selectie uit zijn soloalbum ‘One’. Ook de Braziliaanse Eliane Rodrigues nam plaats achter de piano en speelde ‘Andante spianato et grande polonaise brillante’ van Frédéric Chopin. Uiteindelijk mocht ook de 13-jarige Hanne Dauwe, die de wedstrijd in het programma won, een deel van het voorprogramma inkleuren.

bron: Belga