Spelboek leert kinderen oppassen voor spoorwegen

Spelboek leert kinderen oppassen voor spoorwegen

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft een kinderboek ontwikkeld om de gevaren van treinsporen uit te leggen aan leerlingen. In Lokeren krijgen 100 leerlingen vandaag een eerste les in basisschool Spoele. “Er gebeuren nog veel te vaak ongevallen aan spoorwegen”, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. De maatschappij lanceert didactisch materiaal om leerlingen op een speelse manier te waarschuwen voor de risico’s.
Infrabel registreert jaarlijks 45 ongevallen aan overwegen en maar liefst 700 meldingen van spoorlopers. “Het is een maatschappelijk fenomeen. Mensen respecteren nu eenmaal de regels niet”, aldus Petit. “Vandaag leggen we in een keer 100 leerlingen de gevaren uit. Maar de bedoeling is dat scholen en leerkrachten het gratis boekje bestellen of downloaden en er zelf mee aan de slag gaan.”

In het lesboek – dat 16 pagina’s telt – staan kruiswoordraadsels, quizvragen en tips. Het is een aanvulling op de ‘Schoolkit’ met veiligheidslessen voor kinderen die dit voorjaar werd gelanceerd. Zo gaan leerlingen onder meer de juiste verkeersborden bij een overweg tekenen, gaan ze op zoek naar gevaarlijke situaties in een station, ontcijferen ze een veiligheidscode en vinden ze veilig de weg terug langs het spoor. Het lespakket richt zich vooral op kinderen uit het lager onderwijs.

bron: Belga