Europa League - Ziguy Badibanga en Sheriff laten kwalificatie liggen in Kopenhagen

Sheriff Tiraspol is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de zestiende finales van de Europa League. De Moldavische landskampioen begon als leider in groep F aan de slotspeeldag, maar tuimelt na een 2-0 nederlaag in en tegen Kopenhagen nog naar de derde plaats. Met een gelijkspel was Sheriff zeker van een plaats in de knock-outfase, Kopenhagen moest winnen. Op het uur had de thuisploeg zijn schaapjes op het droge, nadat Sotiriou (57.) en Luftner (60.) kort na elkaar scoorden. De ploeg van Ziguy Badibanga, die de volledige wedstrijd speelde, kreeg in de 71e minuut het nekschot wanneer Jairo rood pakte. Badibanga knalde tien minuten voor tijd nog een penalty tegen de paal. In de andere partij in poule F ging Lokomotiv Moskou met 0-2 winnen in het Tsjechische Zlin, waardoor de Russen als groepswinnaar doorstoten. Kopenhagen verzamelde net als Sheriff 9 punten, maar was de betere in de onderlinge duels. De heenwedstrijd in Moldavië was op 0-0 geëindigd.

In de overbodige partij tussen Apollon en Everton, beiden uitgeschakeld, boekten de Toffees hun eerste zege in groep E. Ademola Lookman (21. en 27.) scoorde in Cyprus twee doelpunten. De assist voor het tweede doelpunt kwam op naam van Kevin Mirallas, al was het vooral Lookman die met een knap afstandsschot al het werk verrichtte. Nikola Vlasic (87.) legde de 0-3 eindstand vast. Mirallas werd in de 89e minuut gewisseld. In het duel om groepswinst haalde Atalanta het met 1-0 van Olympique Lyon. Bij de Italianen kwam Timothy Castagne niet van de bank. Everton (4 ptn) strandt op de derde plaats, Apollon (3 ptn) is laatste.

AEK Athene moest in groep D een nederlaag op het veld van Austria Wenen vermijden om zich te plaatsen en slaagde in zijn opdracht. Met Viktor Klonaridos die het slotkwartier volmaakte bleef het 0-0, waardoor de Grieken samen met groepsleider AC Milan doorstoten. De Rossoneri verloren met een B-elftal op het veld van het Kroatische Rijeka (2-0). Na een puntendeling tegen Benevento (2-2) in de Serie A lijdt kersvers coach Gennaro Gattuso opnieuw gezichtsverlies.

In groep B veranderde er niets meer. Dynamo Kiev won met 4-1 van Partizan en gaat als groepswinnaar naar de zestiende finales. Ook Partizan stoot door. Skënderbeu sloot zijn Europa League-campagne af met een 2-1 nederlaag tegen Young Boys in Bern en eindigt laatste. Oude bekende Gavazaj (ex-speler van Gent en Roeselare) opende voor de bezoekers de score, de Albanese Belg Donjet Shkodra kwam niet in actie.

Astana en Slavia Praag vochten onderling uit wie samen met Villareal mocht doorstoten in groep A. De Kazakken trokken na een 0-1 zege in Tsjechië aan het langste eind. Villarreal leed in eigen huis een verrassende 0-1 nederlaag tegen rode lantaarn Maccabi Tel Aviv.

Van groep C kwalificeerden Braga en Ludogorets zich voor de zestiende finales.