Sa Pinto: “Ik ben het slachtoffer”

Sa Pinto: "Ik ben het slachtoffer"

Standard-coach Ricardo Sa Pinto begrijpt niet waarom hij zich moest verantwoorden voor zijn gedrag tijdens de bekerwedstrijd op het veld van RSC Anderlecht (0-1) vorige week. “Ik deed niets verkeerd en weet niet goed wat ik hier doe”, zei de Portugese trainer van de Rouches vandaag voor de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Er hangt Sa Pinto een schorsing van zes weken boven het hoofd. Standard verdedigde zich door te stellen dat Luc Wouters het bondsreglement met de voeten getreden had. Volgens juridisch adviseur Pierre Locht moest de bekermatch definitief stilgelegd worden en had de uitsluiting van Sa Pinto nooit plaats mogen vinden. Artikel 813 omschrijft de te volgen procedure voor incidenten met supporters. Aangezien Wouters nog voor de vaudeville met Sa Pinto de wedstrijd al tijdelijk had stilgelegd, omdat er projectielen naar Standard-verdediger Luyindama werden gegooid, oordelen de Rouches dat het bekertje dat naar Sa Pinto werd gegooid de definitieve stillegging moest inluiden.

“Daarom bleef ik ook op het terrein zitten. Ik schrik van een luide plof, val op de grond en zie dat mijn kleren onder de drank zitten. Men had mij verteld dat bij het minste incident de match zou worden gestaakt. Ik wilde aan de ref tonen wat er gebeurd was. Ik wilde dat het reglement gevolgd werd”, getuigde Sa Pinto. “Het was zeker geen theater, dat zit niet in mijn aard. Ik wil altijd winnen met fair play, maar regels zijn regels. Ik wachtte totdat die gevolgd werden. De arbiter laat doorspelen, ik aanvaard die beslissing en ga naar mijn bank. Maar dan word ik de tribunes ingestuurd. Ik ben een emotioneel persoon en vroeg om een verklaring, maar ik heb de scheidsrechter niet beledigd en heb ook niet geprovoceerd. Ik was nerveus, want het stond maar 0-1. Met die beslissing kon de wedstrijd keren. We hadden de match kunnen verliezen.”

“Ik had met de ref, de spelers en het publiek een goede relatie. Ik ben correct geweest met iedereen. Het was een match tussen twee grote clubs, Anderlecht is de grote rivaal. Natuurlijk zijn er veel emoties”, ging Sa Pinto voort. “Ik ben in deze zaak het slachtoffer. Mijn goede reputatie, als een coach die met goed voetbal wil winnen, ben ik voor eeuwig kwijt. Mijn familie en de club hebben ook veel schade. Dat herstellen we nooit meer en dat verdien ik niet.”

bron: Belga