Russische sporters alleen onder neutrale vlag welkom op Winterspelen, Vitali Moutko levenslang gebannen

Russische sporters alleen onder neutrale vlag welkom op Winterspelen

Russische atleten zullen alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Winterspelen, die van 9 tot 25 februari in het Zuid-Koreaanse PyeonChang plaatsvinden. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité vandaag bekend. De Russische vicepremier Vitali Moutko, die lange tijd Minister van Sport was, is nooit meer op Olympische Spelen welkom. Hij krijgt een levenslange ban opgelegd. Ook Yuri Nagornykh, voormalig adjunct van Moutko en Alexander Zhukov, voorzitter van het Russische Olympische Comité en lid van het IOC, zijn levenslang gebannen. Het IOC legde Rusland ook nog eens een boete van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) op. Dat om de kosten voor het onderzoek naar het dopinggebruik in Rusland te dekken.

Alleen onder strikte voorwaarden zullen Russische atleten mogen deelnemen in PyeonChang. Dat onder de benaming “Olympic Athlete from Russia”, met de olympische vlag en met de olympische hymne in plaats van het volkslied. Rusland is geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van 2014 in Sochi. Uit het zogenaamde McLaren-rapport van 2015 bleek dat er een door de staat gestuurd dopingsysteem in het land is geweest dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. Atleten zouden, met medeweten van de Russische autoriteiten, op grote schaal doping genomen hebben in aanloop naar vooral de Spelen in Sochi.

“Het gaat om een nooit eerder geziene aanval op de integriteit van de Olympische Spelen”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag. “Het Uitvoerend Comité van het IOC heeft dan ook sancties opgelegd die in proportie zijn.”

Sinds het verschijnen van het McLaren-rapport regent het schorsingen voor Russische atleten, die bij hercontroles door het IOC alsnog betrapt worden op het gebruik van doping. Wereldatletiekbond (IAAF) weerde in samenspraak met het IOC ook al de Russische atleten van de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio. Ook daar mochten “zuivere” Russische atleten alleen onder strikte voorwaarden deelnemen.

De Russische autoriteiten hebben de beschuldigingen altijd met klem verworpen. “Ik sta paraat om naar elke rechtbank en elke disciplinaire commissie te trekken om uit te roepen dat er in Rusland nooit ofte nimmer een doofpotoperatie rond doping heeft plaatsgevonden”, verklaarde vicepremier Moutko vorige week vrijdag nog in de marge van de loting voor het WK voetbal in Moskou.

bron: Belga