Eerste elektrische taxi’s verschijnen in straten van Londen

Eerste elektrische taxi's verschijnen in straten van Londen
Eerste elektrische taxi's verschijnen in straten van Londen

In de straten van Londen zijn dinsdag voor het eerst de elektrische taxi’s verschenen. Deze nieuwe, zwarte taxi’s zijn minder vervuilend en moeten de luchtverontreiniging in de Britse hoofdstad drastisch doen dalen. Deze “black cabs” vervangen de wagens met dieselmotor. Het past in het nieuwe milieubeleid in Londen, dat impliceert dat vanaf 2018 elke nieuwe taxi in de hoofdstad veel minder vervuilende stoffen mag uitstoten. Tegen 2021 moeten er zo’n 9.000 in gebruik zijn.

“Het nieuwe model, TX eCity, is een totaal nieuwe ervaring voor passagiers en chauffeur”, zegt de fabrikant, London Electric Vehicle Company. Er kunnen tot zes passagiers plaatsnemen in de nieuwe taxi. Er is wifi in het voertuig, net als aansluitingen voor USB, een stopcontact en een draadloos toestel voor een bankkaart.

Met de nieuwe, elektrische taxi kunnen de chauffeurs tot 193 kilometer per dag afleggen. De TX eCity kost 55.000 pond (circa 62.000 euro) of 10.000 pond duurder dan de moderne dieselversie (TX4). Volgens de fabrikant kunnen de chauffeurs per week wel 100 pond (114 euro) uitsparen aan brandstof.

Bron: Belga