Poolse winkels blijven dicht op zondag

Shoppen Polen
AFP / J. Skarzynski

In Polen is een wet goedgekeurd die stelt dat winkels op zondag opnieuw hun deuren moeten sluiten. Daarmee haalt de Katholieke Kerk haar slag thuis. Tegen 2020 moet de maatregel doorgevoerd zijn.

In een eerste fase zullen de winkels nog twee keer per maand de deuren openen op zondag. Tegen 2019 wordt dat gereduceerd tot een zondag per maand en tegen 2020 moeten alle winkels onverbiddelijk dicht op die dag. Enkel voor kleine zelfstandige winkeliers en bakkerijen geldt een uitzondering.Het is een opmerkelijke beslissing omdat de economische groei voor een groot deel te danken is aan de consumentenuitgaven in Polen. Voor veel retailers geeft die extra shopdag een boost aan hun inkomsten. Zo haalt de grootste Poolse kledingwinkel, LLP SA, zo’n 18% van haar totale inkomsten op op zondagen.

Zondag, rustdag

Nog belangrijker dan de economische groei is de macht van de Katholieke Kerk. Die droomt van een terugkeer naar het verleden en ijvert er al langer voor om van zondag weer een echte rustdag te maken. De Kerk heeft nauwe banden met de regerende partij, Recht en Rechtvaardigheid, en dat verklaart de nieuwe wetgeving.

Vooral de machtige vakbond Solidariteit heeft daarvoor gelobbyd. De bond is dan ook erg tevreden. Ze denkt dat de werknemers dankzij de maatregel meer tijd zullen doorbrengen met hun familie. Tegenstanders vrezen dan weer dat er heel wat jobs op het spel staan. Zij denken dat tienduizenden jobs zullen sneuvelen, vooral in supermarktketens maar ook in shoppingcentra in de grensstreek met Duitsland, Wit-Rusland en Slovakije. Daar komen in het weekend bijzonder veel buitenlandse klanten over de vloer.

Weinig animo

In Hongarije voerde de regering in 2015 een gelijkaardige maatregel in, maar die kon op weinig animo rekenen bij de bevolking. Daarom werd wet na amper dertien maanden ongedaan gemaakt.