Veiligheidsdiensten vrezen terugkerende IS-kinderen

Veiligheidsdiensten vrezen terugkerende IS-kinderen

Vrouwen en kinderen van IS-jihadisten die terugkeren naar het westen kunnen een risico vormen. Daar heeft de topman van de Duitse inlichtingendienst zondag voor gewaarschuwd. Nu terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak massaal terrein verliest, zijn de westerse veiligheidsdiensten op hun hoede voor terugkerende jihadisten. Een golf van jihadisten die naar het westen trekken, is er nog niet, aldus Hans-Georg Maassen, topman van de Duitse inlichtingendienst.

Maar, aldus nog Maassen, ook kinderen, jongeren en vrouwen uit IS-gebied moeten in de gaten worden gehouden. IS-jihadisten proberen hun familieleden in veiligheid te brengen en sturen ze daarom terug naar het westen. “Er zijn kinderen die in de ‘scholen’ in IS-gebied werden gehersenspoeld en in sterke mate zijn geradicaliseerd”, zegt Maassen. “Voor ons is dat een probleem, omdat die kinderen en jongeren soms gevaarlijk kunnen zijn”.

Dat geldt ook voor terugkerende vrouwen van IS-strijders. “Vrouwen die de voorbije jaren in IS-gebieden hebben geleefd, zijn vaak in die mate geradicaliseerd en identificeren zich zo met de IS-ideologie dat men ze met recht en reden jihadisten kan noemen”. Dat betekent niet altijd dat ze bereid zijn terreurdaden te plegen, maar we moeten die vrouwen wel in de gaten houden, aldus nog de topman van de Duitse inlichtingendienst.

bron: Belga