Open Vld wil lacunes in wet op aanranding opvullen

Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter heeft een wetsvoorstel ingediend om de wetgeving rond aanranding en verkrachting op drie punten aan te scherpen. Zo wil ze dat een vrouw beter vervolgd kan worden voor de verkrachting van een man.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

In de nasleep van de #metoo-verhalen staat het thema van seksueel ongepast gedrag en aanranding volop in de schijnwerpers. Het perfecte moment om de wetgeving daaromtrent te herbekijken, vindt Carina Van Cauter. De justitiespecialiste van Open Vld heeft een wetsvoorstel ingediend dat de omschrijving en strafbaarheid van aanranding en verkrachting op drie punten zou wijzigen.

"Dader is niet altijd mannelijk"

Het liberale Kamerlid wil het strafwetboek aanpassen zodat een vrouw beter kan worden vervolgd voor verkrachting met penetratie van een man. "Enkele jaren geleden werd een vrouw vrijgesproken voor de verkrachting van een man die het verstandelijk vermogen van een zevenjarige had. Dat komt omdat onze wetgeving er eigenlijk vanuit gaat dat een verkrachting steeds gepleegd wordt door een man". In het voorstel luidt de definitie van verkrachting: "Verkrachting is elke daad van seksuele penetratie van welke aard en met welk middel ook, gepleegd op of met behulp van een persoon die daar niet in toestemt". Nu heeft het strafwetboek het enkel over "op een persoon die daar niet in toestemt".

Verstijven van angst

Bovendien is het aanranden van personen ouder dan zestien jaar momenteel niet strafbaar wanneer er geen geweld of bedreiging aan te pas komt. Het wetsvoorstel van Van Cauter wil aanranding van personen ouder dan zestien in alle gevallen strafbaar maken. "Het gebeurt immers vaak dat een slachtoffer bij volle bewustzijn en zonder bedreiging wordt aangerand. Bijvoorbeeld omdat het slachtoffer verstijfd is van angst", argumenteert het Open Vld-Kamerlid.

Zwaardere straf bij verdoving

Het voorstel moet ook de lijst van verzwarende omstandigheden bij verkrachting en aanranding aanvullen. "Wanneer een dader het slachtoffer drugs, verdovende middelen of drank heeft toegediend om hem of haar willoos of minder bewust te maken, dan moet de rechter daar rekening mee kunnen houden en een zwaardere straf kunnen opleggen. Dat is de logica zelve", aldus Van Cauter.