Vakbonden: “Pas in 2019 opnieuw praten over personeelsevolutie bij NMBS”

Vakbonden: "Pas in 2019 opnieuw praten over personeelsevolutie bij NMBS"

“Tot 2019 loopt een protocol van sociaal akkoord en daarin is de personeelsevolutie bij de NMBS vastgelegd. Pas na afloop van dat akkoord kan er opnieuw onderhandeld worden over het personeelsbestand bij de spoorwegmaatschappij.” Dat zeggen Ludo Sempels van ACOD Spoor en Luc Piens van ACV-Transcom in een reactie op de besparingsplannen tegen 2022 van de NMBS. De kranten L’Echo en De Tijd brengen vandaag verslag uit van de snoeiplannen van CEO Sophie Dutordoir: ze wil het aantal voltijdse equivalenten terugbrengen van 20.628 in 2014 naar 16.228 eind 2022. De besparing met 4.400 werknemers zou volgens de NMBS gebeuren door het niet vervangen van werknemers die met pensioen gaan. Rijdend personeel en veiligheidspersoneel zouden niet getroffen worden.

“We horen verschillende cijfers over het aantal weg te snoeien banen”, zegt ACOD-vakbondsman Ludo Sempels. “Nu eens gaat het om zoveel ‘koppen’ dan over ‘voltijds equivalenten’, en dat maakt toch wel een serieus verschil. Maar hoe dan ook, pas na het aflopen van het huidige protocol valt er te praten over de personeelsevolutie bij het spoor.”

“Het beeld dat van de personeelsevolutie geschetst wordt over een periode van meer dan acht jaar, is niet rooskleurig”, geeft Luc Piens van ACV toe. “Maar de vraag die zich opdringt is, of de dienstverlening die van ons verwacht wordt, nog zal kunnen geboden worden met dat aantal werknemers. Daarover zullen de onderhandelingen gaan die volgend jaar aangevat worden, nadat ook de krachtlijnen van het beheerscontract duidelijk zullen zijn.”

bron: Belga