Paus over Rohingya-crisis: Bangladesh heeft hulp nodig

Paus over Rohingya-crisis: Bangladesh heeft hulp nodig
Paus over Rohingya-crisis: Bangladesh heeft hulp nodig

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om snel in te grijpen in de vluchtelingencrisis van de Rohingya-minderheid. “Er moet niet alleen aan gewerkt worden aan de politieke kwesties die tot de verdrijving van de mensen geleid hebben”, zei de katholieke kerkvorst vandaag in de Bengalese hoofdstad Dhaka, zonder de Rohingya rechtstreeks bij naam te noemen. Hij riep ook tot materiële steun voor Bangladesh. Honderdduizenden moslims van de Rohingya-minderheid zijn vanuit de deelstaat Rakhine naar Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten spreken over een “etnische zuivering”. De crisis wordt beschouwd als een van de momenteel grootste humanitaire rampen ter wereld.

De paus moest zelf ook kritiek slikken, omdat hij tijdens de eerste etappe van zijn reis in Myanmar de vluchtelingencrisis verbaal niet rechtstreeks aanpakte en het woord Rohingya niet in de mond nam. Tijdens zijn vlucht van Myanmar naar Bangladesh vloog het toestel van de paus donderdagmorgen over de uitgestrekte vluchtelingenkampementen van de Rohingya.

“Bangladesh heeft de grote vluchtelingenstromen uit Rakhine in voorlopige onderkomens opgevangen”, aldus de paus. “Maar iedereen van ons moet er zich van bewust zijn hoe ernstig de situatie is, hoe groot de kosten voor dit menselijk leed en hoe zorgwekkend de levensomstandigheden van zoveel van onze broeders en zusters, vooral vrouwen en kinderen, in de vluchtelingenkampen zijn”.

Bron: Belga