Pascal Smet: “Opvang Haren is honderd procent federale bevoegdheid”

Pascal Smet: "Opvang Haren is honderd procent federale bevoegdheid"

“Het opvangcentrum in Haren is honderd procent federale bevoegdheid”, benadrukt het kabinet van Brussels minister Pascal Smet (sp.a) na de uithaal van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA). Intussen laat Demir via twitter weten dat haar oproep er één was tot actie. Bovenop de 400 permanente opvangplaatsen voor daklozen die Samusocial voorziet, werd voor deze winter nog de opening voorzien van drie bijkomende centra, alle drie goed voor 300 plaatsen. De twee winteropvangcentra onder de bevoegdheid van het Brussels gewest op de Poincarélaan en de Koningsstraat zijn intussen al open.

Het laatste centrum dat nog moet openen, is dat in Haren, waarvoor de federale overheid bevoegd is. De onenigheid tussen het gewestelijk ontwikkelingscentrum Citydev en Demir zou gaan om zaken als elektriciteitsvoorzieningen en brandalarmen.

Dat er zoveel druk staat op het opvangcentrum van Haren is mogelijk vanwege de functie van het centrum. Er zouden namelijk ook gezinnen opgevangen kunnen worden. Dat is aan de Poincarélaan en de Koningsstraat niet het geval.

“De noden voor de daklozen blijven hoog en dus blijven minister Smet en minister-president Rudi Vervoort hun volle medewerking verlenen”, klinkt het op het kabinet van Smet.

Staatsecretaris Demir reageerde intussen via Twitter. “Laat ons het probleem eerst oplossen Pascal Smet. Daarna kunnen we de oorzaken opsporen. Mijn opriep was er één tot actie. Niets anders”, aldus Demir.

bron: Belga