Onderzoek: “Antibiotica in veevoer vermoedelijke oorzaak van salmonellaresistentie”

Antibiotica die in de jaren 50 preventief in veevoer werd gedaan, heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de evolutie en verspreiding van antibioticaresistente salmonellabacteriën. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Het nieuws betreft een retrospectieve studie, uitgevoerd door vorsers van het Franse Institut Pasteur. Ze onderzochten historische salmonellabacteriën, waarbij ze keken naar de rol van ampicilline, een afgeleide van penicilline.
“Zij tonen aan dat er al ampicilline-resistente bacteriën waren voordat dit antibioticum gebruikt werd in de behandeling van infecties bij mensen”, meldt het ITG. “Ampicilline is vandaag een van de meest gebruikte antibiotica. In de jaren 50 en 60 was het in de Verenigde Staten en Europa gebruikelijk om lage dosissen penicilline aan veevoer toe te voegen om infecties te voorkomen.”
En volgens de onderzoekers in Antwerpen is het gevaar nog niet geweken. “Zo is er het feit dat er bij vleesproductie, voornamelijk in opkomende economieën in het Zuiden, nog steeds veel preventieve antibiotica worden gebruikt”, stellen Sandra Van Puyvelde, Stijn Deborggraeve en Jan Jacobs. “Zelfs bij lage dosis en korte duur is de aanwezigheid van antibiotica in de omgeving voldoende om bacteriën tot resistentievorming aan te zetten.”
Ze pleiten daarom voor een ‘one-healthaanpak’, een strategie waarbij wordt erkend dat de menselijke en dierlijke gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn en dat ziektes van de mens naar het dier en omgekeerd kunnen overgaan, waardoor ze beide moeten worden getackeld.

bron: Belga