Coalitiepartners nemen fietsbeleid Ben Weyts onder vuur

Coalitiepartners nemen fietsbeleid Ben Weyts onder vuur

Coalitiepartners CD&V en Open Vld waren vandaag niet mals voor Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) bij de bespreking van het fietsbeleid in het Vlaams parlement. “Ik hoop dat er nu een tandje wordt bijgestoken, op het voorblad en niet op het achterblad”, zei Willem-Frederik Schiltz van Open Vld. CD&V wil dat Weyts per gemeente voorlegt wat er echt is gerealiseerd. Het Rekenhof toonde zich eind september al snoeihard voor het fietsbeleid van de Vlaamse regering. Aan het huidige tempo duurt het nog vijftig jaar vooraleer het Vlaams Bovenlokaal Fietsroutenetwerk af is, terwijl dat eind 2012 al klaar had moeten zijn, becijferde het hof. Bovendien vielen er nooit zoveel slachtoffers op de fiets. Vorig jaar raakten 19 procent meer fietsers gewond dan in 2010. Volgens Weyts gaat het vooral om lichtgewonden en wijst dat op het toegenomen fietsgebruik.

De minister belooft dit jaar 100 miljoen euro te investeren in de fietsinfrastructuur en volgend jaar zelfs 110 miljoen, maar verschillende partijen betwijfelen openlijk of dat bedrag gehaald wordt. “Die 100 miljoen, dat is leuk om te zeggen”, aldus Schiltz. “Ik twijfel er ook niet aan dat u dat geld voorziet, maar u moet in de begroting laten zien wat u effectief spendeert.” Martine Fournier van CD&V formuleerde het sterker: “Er is veel onduidelijkheid. Wij willen nu een heel duidelijk plan van wat er per gemeente is vastgelegd en wat er finaal is gerealiseerd.”

“Die 100 miljoen hebben wij de voorbije drie jaar alleszins niet gezien in de begroting”, reageerde het Rekenhof in het parlement. “Het gaat enkel om aankondigingen van wat in het beste geval ook zal worden gerealiseerd.”

bron: Belga